Ekonomi

Diyarbakır’ın asırlık helvası Avrupa’yı tatlandırıyor

Yaklaşık 100 yıldır helvanın üretildiği Diyarbakır’daki dükkânda 3. kuşak Kadir Vuranel, dedesinden öğrendiği helvayı aynı lezzette üretip Avrupa’ya ihraç etmeye devam ediyor.

Sur ilçesinde 1923 yılından beri helva üretimi yapan dükkan, 3 kuşaktır mesleği sürdürüyor. 56 yaşındaki Kadir Vuranel, dedelerinin Diyarbakır’dan göç eden Ermeni ustalardan öğrendiği helvayı 7 metrekarelik dükkânında üretmeye devam ediyor.

“Dedem bu mesleği Ermeni bir aileden öğrendi”

1923 yılında Sur ilçesinde helvacı olan dedesi Hacı Hasan’ın dükkânı açtığını anlatan Vuranel, “Bu meslek Hacı Hasan dedemizden kaldı. İnşallah onun mirasını devam ettirmeye çalışıyoruz. Rahmetli dedem bunu öğrendi. 1923 yılında Ermeni bir aileden gelen meslek Ermeniler Diyarbakır’dan çıkarken dedeme ‘Biz bu şehirden gidiyoruz, sana helva yapmayı öğretelim’ demişler. Böylece dedem 1923’te bu mesleği öğrenmiş. Çok şükür meslek o zamandan beri devam ediyor” dedi.

“Ateşte ısıtıp elle yoğuruyoruz”

Dükkanda ilk helva üretiminden bu yana hiçbir katkı almadan mesleği günümüze taşıdıklarını ifade eden Vuranel, “Helvamızı eski usul yapıyoruz. Ürünlerimiz hiçbir fabrikadan geçmiyor. 6 çeşit üretiyoruz. Helvamızı ateşte ısıtıp elde yoğuruyoruz.Antik şehrimiz Diyarbakır’dan gelen müşterilerimiz dedenize minnettarlar.”Dededen, amcadan bize miras olduğu gibi, müşterilerimizin damak tadı da bize mirastır. babaları ve dedeleri. Bu nedenle yaptığımız işten gurur duyuyoruz” dedi.

Vuranel, “Helvamızda sadece tahin, şeker ve susam var. Helvamıza lezzetini bu üç hammadde veriyor” dedi. “Beyaz helvanın içine koyuyoruz. Doğal sudur. Ürünlerimizin insan vücuduna hiçbir zararı yoktur. Helvamıza lezzet veren bir diğer önemli şey de el işçiliğidir” dedi.

“Yurt dışı ve yurt dışına da siparişlerimiz var”

Müşterilerinin nesilden nesile devam ettiğini belirten Vranel, Avrupa ülkelerine de sipariş gönderdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Dükkanımız 3 kuşaktır. 3 kuşak aynı yerde mesleğin öncüleri olmuştur. Helvamız 98 yıldır yerli ve yabancı turistlerin damak tadına hitap etmektedir. Bu nedenle müşterilerimizde hiçbir değişiklik olmamıştır. .Potansiyelimiz genel olarak bire bir.Artıyor ama azalmıyor.Sadece il sonlarıyla kalmıyoruz.İl dışı ve yurt dışından da siparişlerimiz var.Geçen ay Norveç’ten siparişler aldık. Yaptığımız helva için Hollanda, İsviçre ve Hollanda. Çok şükür sadece burada değil yurt dışında da hizmetimiz var” dedi.

Son olarak her işin aşkla yapılması gerektiğini vurgulayan Vuranel, aşkla yapılmayan işte başarılı olunamayacağını söyledi. – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort