Sosyal medyadan uzak durmanız gereken 7 neden!
Sosyal medya birden fazla insan için vaktinin büyük bir kısmını harcadığı platformdur. Bazen epeyce yorucu hale gelir, fizikî ve ruhsal bağımlılık yapar.
Bir beğeni ve bildirimden gelen küçük haz, insanları toplumsal medyaya bağımlı yapmak için kafidir. Şayet kendinizi yorgun hissediyorsanız toplumsal medyadan uzaklaşma vaktiniz gelmiştir.
Peki bir mühlet toplumsal medya detoksu yaptığınızda yararları neler olacaktır? Tesirlerini inceleyelim.
1- Farkındalık sağlar
Teknolojinin ruh sıhhatimiz üzerindeki tesirleri göz gerisi edilemez. Yalnızlığa son vermek için toplumsal medyaya bağımlı olan beşerler, başka şahıslara kıyasla ruh sıhhatinden daha fazla ödün veriyor.
Sosyal medyaya orta vermek, zihinsel gerilim ve korkuyu azaltmaya yardımcı olur. Akıl sıhhatiniz, gönderilerinize yapılan birkaç beğeni yahut yorumdan çok daha kıymetlidir.
Ayrıca, diğerlerine bakmak ve onları kendi hayatınızla karşılaştırmak, gerilimli bir tecrübedir. Toplumsal medyayı bir müddetliğine kullanmayı bıraktığınızda sıhhatinize ve iç huzurunuza kavuşacaksınız.
2- Gerilimi azaltır
Sosyal medyadan gelen gerilim çeşitli nedenlerden olabilir. Haberleri kaçırma korkusu, bir gönderiye gereğince ulaşamama, fikrinize hürmet ve beğeni alamama korkusu gerilim yaratan sebeplerden bazılarıdır. Toplumsal medyaya orta vermek, bu gerilimler için en çok test edilen tedavi yoludur.
3- Tabiat aktiviteleri
Doğa aktivitelerine çıkmak yerine telefon kullanmayı tercih edenlerdenseniz, telefonunuzu bir müddetliğine kenara koymanın vakti geldi. Twitter yahut Instagram’da hedefsizce gezinmek yerine yürüyüşe çıkın.
4- Kaybetme korkusu ve korkuya elveda
Bir şeyi kaçırma korkusu (FOMO), rastgele bir toplumsal medya platformunda gezinirken tanıdık bir histir. Kim bilir tahminen de lüks markalardan alışveriş yapan ve bunu toplumsal medyada paylaşan bir insan göründüğü kadar memnun değildir.
Kendimizi diğerleriyle karşılaştırmak çoklukla depresyona ve telaş bozukluklarına yol açarak bizi inançsız kılar.
5- Geliştirilmiş beyin işleyici
Sosyal medyaya çok fazla güvenen beşerler, günlük tahlilleri için ona güveniyor. Bu durum özgürce düşünme ve işle ilgili yahut şahsî meseleleri çözme yeteneklerini azaltır. Tüm gün toplumsal medyayı kullanmak yerine sağlıklı aktiviteleri hayatınıza dahil edin ve beyninize meydan okuyun.
6- Sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirin
Çevrimiçi dünyaya orta verin. Ailenizle vakit geçirin ve arkadaşlarınızı denetim edin. Boş vaktinizi ailenize ve arkadaşlarınıza ayırın.
7- Üretkenlik
Çevrimiçi olarak daha az vakit harcamak çoğunlukla üretkenlikle sonuçlanır. Çalışmalarda daha yüksek verimlilik, işte daha yeterli sonuçlar ve başka hususlarla ilgilenmek için daha fazla vakit yaratır. Bir hobi bulmak, zihninizin gelişmesine yardımcı olur ve vakti değerlendirmenin olağanüstü bir yoludur.